Challenge to ChangeZahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini uspostavljen je Challenge to Change, C2C, program. Provodiće ga Razvojna agencija Republike Srpske (RARS) i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Glavni cilj projekta je jačanje privrednog razvoja u BiH, kao i saradnje Švedske i BiH.
U Bosni i Hercegovini postoje mnoge poslovne ideje koje se ne mogu realizovati zbog nedostatka disperzije kapitala. S obzirom na trenutnu situaciju u BiH, Sida je prepoznala potrebe za razvoj novog instrumenta podrške inovacijama  i razvoju biznisa i podržala uspostavljanje Challenge programa u Bosni i Hercegovini.
Ukupni budžet Challenge to Change programa je 30 miliona švedskih kruna, oko 3,2 miliona EUR.  C2C će biti otvoren za MSP iz cijele BIH, ali i Švedske, kao i startupe koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Kompanije koje zadovolje uspostavljene kriterijume moći će dobiti grant sredstva u iznosu maksimalno 30.000 evra, što predstavlja  50% ukupne investicije. Prvi javni poziv objavljen je 28. aprila 2017. godine. Predviđeno je da do kraja provođenja projekta bude objavljeno ukupno šest javnih poziva za grant sredstva (po dva godišnje).
Postoji značajna bh. dijaspora u Švedskoj, sa velikim interesom da doprinese razvoju Bosne i Hercegovine, tako da će kroz C2C biti istražena i mogućnost korištenja iskustava bh. dijaspore u Švedskoj.  
Nadamo se da će C2C program doprinijeti povećanju broja zaposlenih, učešću žena u ekonomskom razvoju, kao i sveukupnom ekonomskom rastu.

Više o projektu i aktuelnim javnim pozivima možete pronaći OVDJE.