Održan 5. forum o internacionalizaciji poslovanja


12.11.2019.


Peti forum o internacionalizaciji poslovanja koji organizuju Razvojna agencija Republike Srpske i Razvojna agencija Srbije održan je 7. i 8. novembra u Banji Vrućici u Tesliću. Forum je okupio više od 200 učesnika, preduzeća, klastera, predstavnika razvojnih agencija i drugih institucija koje se bave razvojem. Centralni događaj i ovogodišnjeg foruma bili su međunarodni poslovni susreti koji su održani pod pokroviteljstvom Evropske mreže preduzetništva na kojima su učestvovala preduzeća i klasteri iz Republike Srpske, Srbije, Kine, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Crne Gore, Rumunije, Rusije, Slovenije, Turske i SAD. U okviru poslovnih susreta održano je više od 100 B2B sastanaka. Sektori u fokusu bili su poljoprivreda, metaloprerađivačka industrija, drvna i građevinska industrija, tekstil, auto industrija, informacione tehnologije, industrija plastike i plastičnih proizvoda i turizam.

Forum je svečano otvorila ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić koja je istakla da je ovaj događaj vrlo bitan za vlade Republike Srpske, Srbije, ali i u regionu.
- Bitno je da jačamo našu privredu, bitno je da ostvarujemo kontakte sa privrednicima i u Srbiji i da se privrednici iz Srpske povezuju na pravilan način - izjavila je Gašićeva novinarima.
Državni sekretar Ministarstva privrede Srbije Branimir Stojanović rekao je da će Ministarstvo privrede Srbije nastaviti da podržava ovakve inicijative jer je za mala i srednja preduzeća najpotrebnije da načine nove kontakte, prije svega regionalno, a onda i van regiona da izlaze na nova tržišta. On je dodao da privrednici na taj način imaju priliku i da upoznaju konkurenciju, kao i da se upoznaju o novim trendovima.
Direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić podsjetio je da se Forum održava naizmjenično u Republici Srpskoj i Srbiji, a prethodna četiri bila su u Banjaluci, Novom Sadu, na Jahorini i Zlatiboru i na njima je učestvovalo više od 800 preduzeća, klastera i institucija koje se bave razvojem, tokom kojih je održano je više od 1.700 "B2B" sastanaka.
Paralelno sa poslovnim susretima, u okviru foruma održane su i 4 radionice, a sinoć je podržan i panel o temi “Podrška MSP kroz EU fondove – iskustva i izazovi” kojem je prisustvovao i ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević. On je naglasio da Vlada Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva čvrsto podržavaju ovu aktivnost i rad Razvojne agencije Republike Srpske, čijem menadžmetu je čestitao dobru organizaciju foruma.
- Naši privrednici imaju šansu da u jednom danu i na jednom mjestu ostvare brojne kontakte sa firmama iz regiona, Evrope, pa i čitavog svijeta. Forum je prilika domaćim privrednicima da kroz susrete ostvare što bolju komunikaciju, predstave sebe i potraže partnera u daljem poslovanju- rekao je Petričević.
Učešće na forumu bilo je besplatno.