Poslodavci koji otpuste radnike ostaju bez pomoći Vlade


23.03.2020.


Niti jedan radnik ne bi trebalo da dobije otkaz i oni poslodavci koji budu otpuštali radnike neće moći da računaju na pomoć Vlade Republike Srpske, saopšteno je petak, 20. marta, nakon sjednice Štaba za praćenje štetnih posljedica koronavirusa na stanje u privredi RS.
Na sastanku s ciljem razmatranja prijedloga mjera podrške privredi u novonastaloj situaciji u vezi sa koronavirusom kojim je predsjedavala potpredsjednica Vlade RS Srebrenka Golić, konstatovano je da se radno-pravni status radnika koji su dobili rješenje nadležnog organa o izolaciji/karantinu reguliše na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju.
- Radno-pravni status radnika koji su privremeno ostali bez posla zbog više sile reguliše se po Zakonu o radu, kao i radno-pravni status roditelja koji su zbog prestanka rada škola i vrtića primorani da uzmu bolovanje - stoji u saopštenju iz Vlade RS.
Razmatrana je potreba redefinisanja liste djelatnosti kojima je proglašenjem vanredne situacije zabranjen rad, kako bi se određenim uslužnim djelatnostima, uz poštovanje higijensko-sanitarnih mjera, rad dozvolio.
- Članovi Štaba za praćenje štetnih posljedica koronavirusa na stanje u privredi RS su predložili da se Uredba o ograničenju cijena na nivo od 5. marta redovno analizira u skladu s promjenama u ulaznim cijenama i shodno tome usklađuje - stoji u saopštenju.
Na osnovu podataka o stanju u privredi, po privrednim djelatnostima, koje će Privredna komora RS biti obavezna da svakodnevno dostavlja Ministarstvu privrede i preduzetništva RS, Vlada će donositi interventne mjere s ciljem pomoći najugroženijim privrednim subjektima.
S ciljem pravovremenog informisanja stanovništva u jedinici lokalne samouprave, neophodno je da Republička uprava civilne zaštite uspostavi funkcionisanje regionalnih centara za obavještavanje i uzbunjivanje. Ovi centri su dužni da organizuju dežurstva 24 časa, te da sačine listu servisnih informacija s podacima o kojima će svakodnevno informisati građane.
- Situacija na tržištu poljoprivrednih proizvoda je stabilna, u RS postoje dovoljne zalihe pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda, svi podsticaji poljoprivrednicima se redovno isplaćuju u skladu s utvrđenom dinamikom -navode iz Štaba.

Izvor: ba.ekapija.com