Razmatrane mogućnosti pružanja „druge šanse“ preduzetnicima u Srpskoj


30.10.2018.


U okviru aktivnosti na projektu „Prihvatanje neuspjeha da bi se olakšalo pružanje „druge šanse“ preduzetnicima u Dunavskoj regiji“-DanubeChance2.0, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća organizovala je juče u Banjoj Luci poslovni doručak na kojem su učestvovali predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, Privredne komore Republike Srpske, Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, Unije udruženja poslodavaca RS, APIF-a, lokalnih razvojnih agencija i drugih institucija od ključnog značaja za ovaj projekat. 
Tom prilikom predstavljen je sam projekat, a učesnici su upoznati i sa stanjem u pružanju „druge šanse“ preduzetnicima u Republici Srpskoj u pogledu važećeg zakonodavnog i strateškog okvira. Bila je ovo prilika i da se razmijene iskustva i mišljenja za unapređenje ovog vida podrške preduzetnicima.
Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća jedan je od 17 partnera u ovom projektu čija je implementacija počela u julu ove godine. Projekat je sufinansiran iz fondova Evropske unije (ERFD, IPA, ENI) u okviru Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020.
Cilj projekta DanubeChance2.0 je razvijanje politika „druge šanse“ preduzetnicima kao i razvoj praktičnih rješenja za poboljšanje preduzetničkog učenja i kulture da bi se izbjegao „gubitak preduzetničkog potencijala“ i prevazišla „stigmatizacija“ preduzetnika koji su bankrotirali u Dunavskoj regiji, a samim tim i u Republici Srpskoj.