Javni poziv za korištenje sredstava CHALLENGE FONDA za inovativne poslovne ideje


30.05.2019.


Zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/ Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini, uspostavljen je Challenge program koji će četiri godine kroz projekat Challenge to change - C2C implementirati Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća-RARS. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.

Cilj implementacije ovog projekta je jačanje privrednog razvoja u BiH kroz realizaciju inovativnih ideja, kao i jačanje saradnje Švedske i BiH. Challenge fond ima na raspolaganju oko 3 miliona EUR, koji je  dostupan privrednim subjektima sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske, koji imaju inovativne poslovne ideje, koji mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.  U okviru projekta C2C, objavljujemo :

ČETVRTI JAVNI POZIV

ZA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA ZA KORIŠTENjE SREDSTAVA CHALLENGE FONDA  

ZA INOVATIVNE POSLOVNE IDEJE

 

Ukoliko ste preduzetni i inovativni, prepoznajete mogućnosti i prilike za razvoj novih proizvoda, usluga ili unapređenje postojećih procesa, kojima možete unaprijediti svoje poslovanje ili omogućiti pristup širim društvenim grupama, onda Challenge fond predstavlja pravog partnera za saradnju i podrušku u realizaciji vaših inovativnih ideja.

Iznosi sredstava iz Challenge fonda koji mogu biti dodjeljeni prihvatljivim korisnicima:

  • za startap biznise koji su registrovani najmanje 6 mjeseci i ne starije od dvije  godine, maksimalan iznos granta: 10.000,00 EUR 
  • za zrele privredne subjekte, do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, maksimalan iznos granta: 30.000,00 EUR

Aplikanti moraju obezbijediti minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci.

Sve predložene aplikacije biće ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterijuma:

  1. Inovativnost poslovne ideje  
  2. Izvodljivost  i održivost poslovne ideje
  3. Društvena korist

Aplikacije na ovaj poziv moraju biti podnesene u elektronskoj formi u skladu s uputama koje se nalaze u dokumentu Smjernice/Vodič za aplikante, koji se može preuzeti na www.c2c.ba.

Samo aplikacije dostavljene putem elektronske forme, koja se nalazi na www.c2c.ba  će biti uzete u razmatranje, dok se štampane aplikacije ili aplikacije dostavljene mail-om neće razmatrati.

Rok za podnošenje aplikacija je 16. juli 2019. godine do 16:00 časova.