SAJAM DOBOJEXPO 2008


15.10.2008.

U Doboju je od 15. do 18.10.2008. godine održan Međunarodni 12. Sajam malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i firmi u osnivanju DOBOJEXPO 2008. Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća zajedno sa Privrednom komorom regije Doboj i Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Doboj bila je jedan od organizatora ove sajamske manifestacije. Generalni pokrovitelj Sajma bila je Vlada Republike Srpske.

Na Sajmu su, osim privrednika sa područja Bosne i Hercegovine i Srbije, izlagači bili i privrednici iz Njemačke, Austrije i Italije, koji imaju posebne projekte privredne saradnje sa privrednim komorama u Republici Srpskoj, te domaće i inostrane nevladine organizacije koje se bave privrednim razvojem posebno malih i srednjih preduzeća. Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, u okviru Sajma, organizovala jeokrugli sto na temu „Razvoj omladinskog preduzetništva“,>koji je održan 16. oktobra 2008. godine u prostorijama Sajma.

Cilj Okruglog stola bio je predstavljanje dosadašnjih aktivnosti iz oblasti omladinskog preduzetništva u Republici Srpkoj, te definisanje smjernica za dalje unapređenje preduzetništva kroz edukaciju, razvijanje preduzetničkog duha kod mladih, finansijske podsticaje za pokretanje vlastitog posla i sl. Učesnici Okruglog stola su, pored predstavnika Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, bili predstavnici državnih institucija, omladinskih organizacija i nevladinih organizacija.

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, u saradnji sa USAID SPIRA, u okviru Sajma takođe je organizovala prezentaciju na temu „Modeli ubrzanog postupka registracije zanatsko-preduzetničke djelatnosti“.

Prezentacija je održana 17. oktobra 2008. godine u prostorijama Sajma. USAID SPIRA predstavili su uspješan model pojednostavljivanja registracije zanatsko-preduzetničke djelatnosti koji omogućava registraciju za samo jedan dan. Takođe su predstavljene i ostale aktivnosti u oblasti reforme izdavanja dozvola za registraciju preduzeća, dozvola za gradnju i poboljšavanje rada inspekcija.