Podrška poljoprivrednim udruženjima i zadrugama


01.12.2017.


Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa UNDP kancelarijom u Srebrenici treću godinu realizuje projekat „Javno-privatni dijalog i partnerstvo i to na području optina Bratunac, Milići, Srebrenica, Vlasenica i Zvornik.
Jedna od aktivnosti je i podrška poljoprivrednim udruženjima i zadrugama u projektnom području. U saradnji sa Razvojnom agencijom Gornje gorenjske iz Jesenica upriličena je posjeta zadrugama u Sloveniji, odnosno Murskoj Soboti i okolini i to Kmetijski centar Lipovci,   Mesni centar Ave Murska Sobota,  Pomurske mlekarne, Kmetijo Smodiš, Kmetijo Rengeo, Trgovino Korenika i vinski podrum  Marof koji su u sklopu  grupacije Panvita.
Krovna robna marka  Panvita uvezuje tri međusobno povezane djelatnosti i to poljoprivredu, meso i mesne proizvode i ekologiju i energetiku. 
Priča je počela u dvadesetim godinama XX vijeka osnivanjem tadašnjega banovinskog posjeda koji je zbog svoje organizicije i znanja ubrzo postao najveće postrojenje za poljoprivredu i preradu u tadašnjoj Kraljevini SHS. Različiti društveno-politički sistemi raskomadali su posjed na više manjih neprofitnih jedinica. Tek nastanak Poljoprivrednog gospodarstva Rakičan zaustavio je negativan trend raspadanja posjeda i lansirao novi postupak udruživanja. Grupacija Panvita kakvu poznajemo danas nastavak je tradicije i znanja koji svakodnevno nadograđuju.
Grupaciju Panvita danas čini 13 povezanih preduzeća koji imaju  više od 600 zaposlenih i zajedno ostvaruju standarde  ekološki prihvatljive proizvodnje hrane i održivog uzgoja životinja.