Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava


28.02.2018.


Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu aktivnosti USAID projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine", otvoren je 26. februara 2018. godine. 
Riječ je o grant programu koji podržava mikro, mala i srednja preduzeća, a koja nisu starija od tri godina i imaju poslovnu vezu ili su dijelom u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore.
Projekti će biti podržani s do 50.000 KM po zahtjevu, uz rok provedbe do 12 mjeseci, saopšteno je iz Diasporainvest.ba.
– Cilj poziva je osiguranje sredstava za povećanje investicija iz dijaspore i stvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, prenos znanja i uvođenje novih tehnologija u Bosni i Hercegovini. U naredne dvije sedmice ćemo održati šest info sesija u okviru kojih će svi zainteresovani moći saznati više o načinu apliciranja, a sve informacije su dostupne i na našoj online platformi Diasporainvest.ba – kazao je šef projekta Sanjin Arifagić.
Arifagić dodaje da su u okviru prvog poziva primljene 54 aplikacije, te da je za 13 kompanija odobreno 391.000 KM.
– Očekujemo veliki interes investitora, s obzirom da su već prepoznati prvi rezultati realizacije projekta, te smo imali niz različitih upita o narednom krugu prijava. Pozivam sve zainteresovane da nas kontaktiraju, prisustvuju našim info sesijama i iskoriste ovu priliku za razvoj i širenje biznisa u Bosni i Hercegovini – zaključio je Arifagić.
Javni poziv je otvoren od 26. februara do 30. marta 2018. godine, a aplikacije se ispunjavaju online na linku www.grant.diasporainvest.ba uz slanje kopije prijave putem pošte.
Više informacija o pozivu moguće je saznati u okviru info sesija u Sarajevu (28. februara), Bihaću (6. marta), Banjoj Luci (7. marta), Mostaru (9. marta), Tuzli (12. marta) i Bijeljini (13. marta). 

Izvor: ba.ekapija.com