Prezentovani mehanizmi podrške u pružanju „druge šanse“ preduzetnicima u Republici Srpskoj


18.04.2019.


Predstavnici Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća prezentovali su mehanizme podrške u pružanju „druge šanse“preduzetnicima u Republici Srpskoj, koji će biti razvijeni u skladu sa Strategijom razvoja malih i srednjih preduzeća RS za period 2016-2020. godina.
Prezentacija je održana u okviru događaja ‘’Train the trainer’’ i drugog sastanka upravnog odbora projekta „Prihvatanje neuspjeha da bi se olakšalo pružanje „druge šanse“ preduzetnicima u Dunavskoj regiji“-DanubeChance2.0 održanih 16. i 17. aprila 2019. godine u Beču i Bratislavi.
Domaćini događaja bili su partneri projekta iz Austrije, Centar za socijalne inovacije – ZSI  i Slovačke, Unija klastera Slovačke UKS.
Na ‘Train the trainer’’ događaju  predstavljeno je deset dobrih praksi zemalja partnera u projektu u pružanju „druge šanse“ preduzetnicima u cilju kreiranja modela za pružanje podrške preduzetnicima sa poteškoćama u poslovanju, ili unapređenje postojećih.
Tokom aktivne diskusije i razmjene iskustava odabrane su dobre prakse koje će se detaljnije analizirati kroz aktivnosti predviđene projektom i nakon kojih će biti predloženi modeli koji bi bili pogodni za pružanje podrške  preduzetnicima u Dunavskoj regiji.
Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća jedan je od 17 partnera u ovom projektu i jedini partner iz BiH. Provođenje projekta počelo je u julu ove godine. Projekat je sufinansiran iz fondova Evropske unije (ERFD, IPA, ENI) u okviru Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020. 
Cilj projekta je razvijanje politika „druge šanse“ preduzetnicima, kao i razvoj praktičnih rješenja za poboljšanje preduzetničkog učenja i kulture da bi se izbjegao „gubitak preduzetničkog potencijala“ i prevazišla „stigmatizacija“ preduzetnika koji su bankrotirali u Dunavskoj regiji, a samim tim i u Republici Srpskoj.