Održana obuka iz oblasti projektnog planiranja


25.12.2017.


Sedamnaest polaznika iz opština Šamac, Vukosavlje, Pelagićevo i Donji Žabar uspješno je završilo trodnevni seminar o temi „Instrumenti za identifikaciju i pripremu razvojnih projekata koji je Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća organizovala prošle sedmice u Šamcu u saradnji sa Opštinom.
Uz pomoć mentora, polaznici su na praktičnom primjeru učili kako da identifikuju i pripreme projektni prijedlog prema metodologiji pristupa logičke matrice. To je jedna od najrasprostranjenijih metoda koje koriste međunarodne organizacije, a sve više i domaće institucije.
Projektni prijedlozi na kojima su polaznici radili tokom seminara su iz oblasti unapređenja poljoprivredne proizvodnje, upravljanja čvrstim otpadom, rješavanja pitanja vodosnabdijevanja i unapređenja turističke ponude.  Uz malu doradu, ovi projektni prijedlozi mogu biti kandidovani prema različitim donatorskim institucijama. 
Iz dosadašnjeg iskustava programa obuke koju provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, preko 36 jedinica lokalne uprave je prošlo obuku i nakon provedenih seminara ukupno su odobrena 22 projektna prijedloga okvirne vrijednsti oko 1,5 miliona KM grant sredstava.