Žitni put Kupa-Sava 

Projekat „Žitni put, Kupa–Sava“ finansirala je Evropska unija u okviru IPA prekograničnog programa „Hrvatska–BiH 2007-2013“ i provodio se na području sjeverozapadne BiH i centralne Hrvatske. 

Glavni partneri u projektu bili su Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (BiH) i Opština Pokupsko (Hrvatska).

Partneri u provođenju aktivnosti u BiH bili su Turistička organizacija Republike Srpske i Udruženje za podršku održivom razvoju „Zelene staze“, a partneri u Hrvatskoj Grad Karlovac, turističke zajednice Sisačko-moslovačke i Brodsko-posavske županije, Karlovačka županija, Razvojna agencija Karlovačke županije – Karla i društvo „Zvono uz Kupu“.


Ukupna vrijednost projekta iznosila je 655.352,13 evra, od čega je 351.690,25 evra za Hrvatsku i 303.661,88 evra za BiH.

Opšti cilj projekta je da doprinese stvaranju zajedničkog privrednog prostora za poboljšanje životnih uslova u Hrvatskoj i BIH i promoviše projektno područje kao jedinstvenu turističku destinaciju.

Ciljne grupe su opštine i gradovi u prekograničnom području; turističke zajednice, organizacije i agencije; razvojne agencije; privatni sektor i civilna društva uključena u turizam i ugostiteljstvo; porodična poljoprivredna domaćinstva sa potencijalom za bavljenje turizmom.

Očekivani rezultati:

- Izgradnja partnerstava i jačanje kapaciteta svih učesnika kroz zajedničke aktivnosti
- Uspostavljanje prekograničnog koordinacionog tijela - 14 predstavnika različitih institucija koji radi na stvaranju nove destinacije 
- 3 studijske posjete, 3 obuke turističkih radnika i razmjena iskustava za preko 150 učesnika 
- Unaprijeđena turistička infrastruktura
- Izgrađena replika drvenog broda korablja
- Izgrađena trustička infrastruktura na tri lokacije u BiH
- 2500 km biciklističkih staza (prikupljeno, mapirano i digitalno snimljeno)
- Označene edukativne i pješačke staze 
- Uspostavljena regionalna saradnja i poboljšan pristup informacijama za posjetioce
- 7500 turističkih kataloga “Žitni put“ 
- 15 000 turističkih mapa za 10 različitih područja destinacije
- Info sistem i web stranica
- Zajednički marketinški plan
- Promocija na sajmovima